septembrie 12, 2021

Ce legătură are Emma Răducanu cu România? O are pe „mamaie” la București...


Am scris acum câțiva ani un editorial intitulat „Simona nu-i a noastră!”, în care tratam subiectul ipocriziei românilor avizi să își aroge un merit fictiv în performanța deosebită a unui campion sau a unei personalități geniale. Nu mă refeream atât la românii de rând, iubitori de sport, cât mă refeream la oamenii în poziții de conducere, care au în cerneala stiloului puterea de a schimba în bine conjuncturi, astfel încât arogarea meritelor în performanța altora să nu mai fie doar o fantasmă.

Astăzi propun alt studiu de caz. Jucătoarea de tenis de origine canadiană, cu rădăcini și nume de familie românești, Emma Răducanu. Habar nu am când a aflat Emma Răducanu unde se află pe hartă România, dar ceva îmi spune că momentul coincide cu cel în care România a aflat că undeva, în lume, există și această fată.

Ca să ajungă un sportiv de performanță, ca să ajungă să fie cunoscută din Canada până în România, Emma Răducanu a trebuit să muncească din greu, să facă sacrificii, să trăiască doar pe jumătate copilăria și adolescența. Sacrificiile și susținerea au venit și din partea familiei sale, iar numele conjunctural românesc de „Răducanu” nu a avut niciun atribut în formarea și acensiunea ei.

În fond, tânăra jucătoare de tenis are un tată român, dar și o mamă chinezoaică. Cum putem ști cu siguranță că gena excelenței nu a moștenit-o pe filieră maternă?

Îmi dau seama de tonul pasiv agresiv în care am scris tot acest material până acum, dar mândria falsă pe care ne-o asumăm în legătură cu Emma Răducanu, cu Simona Halep, cu Alexandra Nechita, Herta Muller și alții, doar pentru că au origini românești (altfel nu am da doi bani pe ei, s-o spunem drept), o privesc mai degrabă ca pe o lipsă de respect arătată acestor oameni de valoare. Prin performanțele și excelența pe care le-au atins și le vor atinge, ei nu aparțin României, care nu a ridicat vreodată un deget pentru ei, ci își aparțin exclusiv lor. Nu spun că e greșit să-i susținem, dar haideți s-o facem cu fair-play și din reală convingere.

M-am săturat și încă din adolescență mă mâhnește să văd cum românii trăiesc cu falsa impresie că avem impregnate în ADN-ul națiunii bunul simț, solidaritatea, ospitalitatea etc. NU, oameni buni! Nu le avem. Din păcate, toate aceste calități, dacă vreodată le-am avut transmise din generație în generație, lanțul a fost sacrificat subit și fără drept de apel cu zeci de ani în urmă... știți voi exact când și cum. Acum, omenia a devenit nu doar o raritate, dar este privită mai mult ca o slăbiciune, decât ca o virtute. Când cineva afirmă că admiră bunul simț și decența cuiva, o spune mai degrabă ca pe o compătimire, decât ca pe o laudă a unor calități. Cum îmi dau seama de asta? Simplu! Dacă l-ai admira cu adevărat, i-ai urma exemplul. Ți-ai aduna forțele și ți-ai îndrepta coloana moleșită de societatea toxică prin care-ți croiești drum zi de zi. 

Am auzit atât de des fraza „Cu rușinea/bunul simț mori de foame!” – o replică pe care îți vine s-o citești cu vocea unui personaj din Caragiale, fiindcă, nu-i așa, conține acel tip de adevăr dureros, pe care ne place să-l ascundem de prea mult timp sub formă de sarcasm, sub un covor, gros ca obrazul națiunii.

Am privit-o cu stupoare și păreri împărțite pe campioana Ana Maria Brînză sacrificându-și feminintate și demnitate pentru a pune punctul pe i acolo unde-i doare atât de tare pe sportivii români de zeci de ani. Ne-am încruntat la atitudinea ei, am criticat-o, dar n-am făcut ce era mai important: n-am ascultat ca s-o înțelegem. Pentru că nu i-am îmbrăcat niciodată costumul de scrimă pentru a ne simți în locul ei. Nu cuprindem cu mintea sacrificiile sale din ani de zile, până să ajungă la momentul în care primește de la noi 2-3 minute de aplauze, o zi pe prima pagină a ziarelor, două minute de timp de emisie la știrile din sport și apoi... liniște.

 Ce se întâmplă în liniște nu vom înțelege niciodată și tocmai acelor momente lungi de liniște le datorăm tot respectul și decența noastră. Pentru ce se întâmplă în liniște, în spatele ușilor închise, trebuie să ne susținem campionii, din orice domeniu, necondiționat, atunci când câștigă, dar și atunci când nu ating cea mai înaltă treaptă a podiumului. De ce? Pentru că aplauzele și comentariile noastre nu cumpără echipamente, nu construiesc săli de sport și nici nu compensează pentru timpul, energia și resursele investite de acești oameni în performanța lor.

Emma Răducanu nu-i a noastră. România nu i-a oferit mai mult decât moștenirea unui nume de familie neaoș. Nici ei, nici familiei sale.

(foto: Eurosport)